Periajul dentar
Ne-am gandit sa incepem o campanie de informare a pacientilor cu privire la sanatatea dentara si orala. Cum caria dentara este pe locul 2 in topul celor mai frecvente afectiuni, astazi vom incepe cu bine-cunoscutul periaj dentar care de foarte multe ori se dovedeste a fi o enigma. Trebuie sa retineti sa scopul nostru este de a va ajuta, nu de a judeca etc…
Multi vor zice: eu ma spal suficient pe dinti! Dar oare o facem corect?
Foarte multi pacienti incearca sa mentina o sanatate dentara si gingivala buna, fac eforturi in achizitia produselor de igiena dentara si foarte multi au inteles necesitatea si importanta sanatatii dentare si a unui zambet frumos, unii chiar poarta periuta dupa ei si la serviciu. Felicitari!
Indiferent de varsta, mediu, sex, o sa incercam sa simplificam periajul dentar si sa va incurajam sa faceti de maine schimbarea:
- periajul trebuie sa dureze minim 2 minute, ideal 3-5 minute. Pentru a vedea unde va situati, periati-va cu ceasul la mana sau cu cronometru;
- cu periuta inclinata in unghi de 45 grade, dinspre gingie, incepeti periajul suprafetelor exterioare ale dintilor, intai cei de sus apoi cei de jos;
- la fel pentru suprafetele interioare;
- curatam suprafetele pe care se realizeaza masticatia, cu miscari circulare. Avem grija ca perii periutei sa ajunga in toate santurile, fosele si fosetele ocluzale;
- periem si suprafata limbii, pentru o prospetime a respiratie amplificata.
Prin urmare periajul trebuie sa fie preponderent vertical pe suprafetele exterioare si interioare. Daca inainte utilizati periajul orizontal (stanga-dreapta cu periuta) va sfatuim sa renuntati la acele miscari.Nu veti face decat sa luati placa bacteriana de pe dinti si sa o indesati interdentar, rezultatand potentiale afectiuni inflamatorii gingivale (gingivita, papilita).
Va asteptam cu intrebari in sectiunea de comentarii de mai jos sau la cabinet pentru a discuta pe larg problemele legate de periajul dentar!